Are you considering improving your office space?

Waterside


After living in the USA for 4 years, Ross and his wife Sarah moved back to Aberdeen and wanted to find a house with potential, that they could transform into their dream home.

Although they loved the location of the house they bought just outside Banchory, it was in serious need of an update both inside and out. The decor was very outdated, with swirly carpets and green bathroom suits, the exterior was tired, the layout wasn’t well thought out, and although the garden was beautiful, it was unmanageable for a couple with limited time to spend on it. 

They approached the Tinto team to see what they could do, to help turn the dreams they had for their home into something real...

Waterside

  • Client:

  • Ross and Sarah Provan

  • Services:

  • Architecture, interior design

  • Location:

  • Banchory, Aberdeenshire

Waterside

Action: interior

Inside the house, we not only focused on modernising the interiors throughout, but a key focus for us was on improving the layout and flow of the entire home.

We heightened the living room ceiling to make this space feel much more spacious, and opened up the living and dining space, adding in a two-way fireplace. We also added in half height walls with glass panels to make the space feel larger and brighter, and added in bi-fold doors to give easy access to the garden.

Waterside

Action: exterior

After completing the interiors, we got to work on the outside of the property. The goal was to create a social space that Ross and Sarah could use to spend time with family and friends, and make the most of their beautiful garden.

We cladded the gable end and re-rendered the house to give it a bright and modern look. We also helped to create an outdoor living space with a kitchen, adding a pitched roof above it so it could be used rain or shine.

Waterside

Result

By combining Ross and Sarah's initial ideas with our own design concepts, we have created a spacious, functional and individual home. The key feature is the large open-plan living space inside, which leads out to a fantastic outdoor social area that they can enjoy with family and friends for years to come.

Below you can find before and after photos, as well a testimonial from Ross...

Before & After Photos

Ross said: “We can’t speak highly enough of the Tinto team. Working with them has been fantastic, as they really gave us the direction we needed, and offered advice and support throughout.

“They made a world of difference, coming up with clever ideas we never would have thought of. And they really understood what we were trying to create, and brought our ideas to life.

“The design and layout of our downstairs is now perfect, and I absolutely love the outdoor space we have created, as it’s perfect for socialising with friends or just sitting watching the river and incredible country views.”

If you’d like to commission or collaborate with Tinto Architecture

Top