Tinto Architecture supported CLAN Cancer Support with the design of its new sensory garden. The team at CLAN wanted to create a relaxing and tranquil place outside for their clients to spend time with their family and friends. This is now an accessible space, with wheelchair access, that enables the local charity to expand its wellbeing activities.

We worked alongside the CLAN team to design this beautiful and inclusive space, and we achieved exactly what they were hoping for. A colourful, fragrant and peaceful garden at their facility on Westburn Road.

A mix of different materials were used to achieve this look, including reclaimed wood, and grey and terracotta paving, as well as a water feature that was also included in the design. All of this pulls together to create a warm and inviting atmosphere.

Action

  • Initial sketch proposal

We created an initial sketch proposal for the client, so they could review and comment on the design. This is part of our collaborative design process at Tinto.

  • 3D visualisation and fly-through video

By using our 3D visualisation technology, and creating a fly-through video, we brought the plans to life for the CLAN team. It gave them a really good insight into what the sensory garden would look like, and gave them full confidence in the design.

  • Detailed design schedule

The detailed design schedule was prepared so that the client could easily work with landscape contractors, to implement the final design.

Result

This project has resulted in a rejuvenated outdoor space for CLAN’s clients and their families visiting the centre, as well as those staying in CLAN Haven while attending Aberdeen hospitals for treatment.

The garden now features raised beds and improved paving, which ensures the garden is accessible to everyone, an attractive new layout with secluded seating areas, and a wonderful variety of flowers and plants which will stimulate the senses.

Dr Colette Backwell, chief executive of CLAN Cancer Support, said: “Thanks to the dedication of CLAN’s skilled garden volunteers the garden had become a relaxing oasis in the heart of Aberdeen and home to a wide range of flowers and plants. We were delighted when the garden won its category in the Aberdeen in Bloom awards in 2017 and 2018.

“This project has built on this foundation, bringing a new dimension to the garden. With colourful appeal, an attractive new layout and secluded seating areas, this space will offer our clients and their families the opportunity to relax outdoors and enjoy a range of activities throughout the year.

“As well as offering a relaxing outdoor area, it’s also important that we have the space to develop different outdoor activities as well as horticultural therapy which has been shown to have a positive impact on physical, mental and emotional wellbeing."

If you’d like to commission or collaborate with Tinto Architecture

Top